Descoperim impreuna lumea apelor din caiace :)

Vom scrie depre  EXTRAORDINARA lume a apelor, zona din tara nostra, atat de diversificata, pe care noi am numi o ; inima salbaticiei, taramul pasarilor, granita dintre doua lumi, lumea caiacelor si a oamenilor care au gena aventurii in sange :). Da, este Delta Dunarii, locul pe care noi il descoperim si redescoperim de fiecare data cand facem o tura acolo cu caiacele, minunandu-ne de fiecare data de cat e de diferita, de schimbatoare, de plina de viata, de liniste, acolo unde se intalneste cea mai mica densitate de oameni.

Delta Dunarii sau taramul apelor cum imi place s-o numesc, este singura delta din lume declarata rezervatie a biosferei, parte a Retelei UNESCO, constituind un adevarat muzeu al biodiversitatii, cu cele 30 de tipuri de ecosisteme si circa 5.380 de specii inventariate pana in prezent, 284 dintre specii, conform Institutului National Delta Dunarii, fiind noi pentru Romania, iar alte 39 fiind noi pentru stiinta.

Cu respect pentru acesta zona desprinsa parca din ceva ireal, si cu multumiri BUNUTULUI ca ne-a binecuvantat pe noi Romanii cu acest Rai  (ca tare cred ca, ar fi vrut si altii sa aibe parte de asa zona si ca poate daca ar fi avut-o ar fi respectat fiecare bucatica din ea mai mult decat o facem noi), va spunem ca este a treia zona din lume in ceea ce priveste biodiversitatea, dupa Bariera de Corali si Arhipelagul Galapagos, cuprinzand peste 5000 de specii de plante si animale.

O sa enumar mai jos cateva curiozitati ale DELTEI, un prim loc il ocupa cele doua plante carnivore Otratelul de Balta si Aldrovanda (pe care o sa vi le aratam daca veti veni cu noi) , o alta curiozitate a Deltei este Lumanarea de mare(Noctiluca Miliaris), pescarii din complexul Razim -Sinoe si cei din Sfantul Gheorghe spun ca, daca in anumite perioade din an te scalzi noaptea in mare, cand iesi din apa corpul este fosforescent. Padurile de nisip, de altfel singurele din Romania se intalnesc doar in Delta Dunarii, in padurile Letea si Caraorman putandu-se intalnii liane ale caror lungime poate ajunge pana la 25 de metri.

Cele mai longevive vietati din Delta Dunarii sunt speciile de broasca testoasa de apa si de uscat, durata lor de viata ajungand la 120 de ani. Vulturul Codalb este cea mai mare specie de pasare rapitoare din Delta Dunarii, anvergura aripilor sale ajungand la 2,5 metri.

Am scris aici doar o mica particica din toata diversitatea Deltei, insa va invitam ca impreuna sa le descoperim si sa le vedem cu ochii nostrii, nu numai citindu-le din carti sau reviste.

Cea mai buna perioada:Din Mai pana in Noiembrie
Populare: Delta Dunarii

O mini-expeditie in Delta Dunarii cu caiacele este de neratat :)